Balanta de verificare
Balanta de verificare | Ecto - Modele de Documente
Ecto.ro > > Balanta de verificare
03/12/2013

Balantele de verificare sunt instrumente contabile, separate dupa modalitatea de intocmire in doua categorii: balante de verificare sintetice (sau generale) si balante de verificare analitice.

a.Balanta de verificare generala (sintetica) este un document care va fi intocmit la sfarsitul lunii, care ajuta la verificarea corectitudinii inregistrarilor in conturi a tuturor operatiilor economice; un singur exemplar este intocmit pentru totalitatea conturilor sintetice pe baza datelor acestora.

b.Cate o balanta de verificare analitica va fi intocmita pentru fiecare cont sintentic care are asociat conturi analitice.

Functie de numarul de egalitati pe care le cuprind, balantele mai pot fi incadrate in:
-balante cu o singura egalitate
-cu 2 serii de egalitati – corespunzatoare codului 14-6-30/b – (combinand balanta de solduri si balanta de sume)
-cu 3 serii de egalitati – corespunzatoare codului 14-6-30/a – (6 coloane care vor cuprinde egalitatile: toate soldurile initiale debitoare = toate cele creditoare, toate rulajele debitoare = toate cele creditoare, toate soldurile finale debitoare = toate cele creditoare)
-balanta de verificare cu 4 serii de egalitati – corespunzatoare codului 14-6-30

Balanta de verificare se intocmeste lunar intr-un singur exemplar, ajuta la a verifica acuratetea inregistrarilor, la a controla contabilitatea analitica si sintetica, dar si la a intocmi situatia financiara trimestriala.

Balanta de verificare
Balanta de verificare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *