Certificat energetic
Model de Certificat energetic | Ecto - Modele de Documente
Ecto.ro > > Certificat energetic
21/02/2014

Un certificat energetic sau certificat de performanta energetica este un document cu caracter informativ care serveste ca si atestare pentru incadrarea unui imobil intr-o anumita clasa de performanta energetica.
Clasele de incadrare sunt in numar de 7 (A,B,C,D,E,F,G). Cu cat clasa energetica este mai mare cu atat cladirea este mai eficienta din punct de vedere energetic (A este limita superioara cu o performanta ideala si un consum redus, iar G este limita inferioara cu un consum mare de energie). O clasa energetica mai mare aduce dupa sine si un pret mai mare pentru respectiva cladire (datorita consturilor de intretinere mai mici).

Certificatul energetic se intocmeste pentru orice tip de cladire consumatoare de energie; exemple:
-blocuri
-case
-hoteluri
-restaurante
-scoli (si orice alt tip de cladire dedicata invatamantului: universitati, gradinite,etc.)
-spatii comerciale
-cladiri de birouri
-spitale
-hale industriale

Prin directiva Consiliuliu si a Parlamentului European (2010/31/UE) referitoare la normele de performanta energetica se solicita statelor membre ale Uniunii Europene sa stabileasca un sistem prin care cladirile sa fie certificate din punct de vedere energetic.
Conform Art. 12 alin. 2 din legea 372/2005 intocmirea certificatului energetic este necesar pentru orice cladire care se inchiriaza sau se vinde (este necesar fie la intocmirea unui contract de vanzare-cumparare fie la intocmirea unui contract de inchiriere), obtinerea acestuia fiind responsabilitatea proprietarului.

Valabilitatea unui certificat energetic este de zece (10) ani.

De la caz la caz (fie ca este vorba de o cladire sau doar de un apartament) actele si informatiile necesare intocmirii unui certificat energetic sunt:
-dimensiunile elementelor structurale: pereti, stalpi, placi, fundatii, grinzi, buiandrugi, etc.
-numarul de nivele si inaltimea fiecaruia
-dimensiunile golurilor din pereti
-tipul de incalzire
-usile si ferestrele si tipurile lor
-anvelopa cladirii si structura ei
-cladirea prezinta sau nu pod
-daca apa calda si incalzirea sunt contorizate la nivelul cladirii
-orientarea fata de punctele cardinale
-materialele structurale ale peretilor exteriori (beton,caramida,bca,etc.)
-schemele instalatiilor de ventilatie, incalzire si electrice
-structura elementelor de separare intre spatii cu diverse regimuri de temperatura
-releveul: planul imobilului din dosarul de cadastru

Incadrand imobilul intr-o anume clasa energetica, certificatul de performanta energetica ofera un reper dar si o justificare asupra pretului imobilului: un imobil cu o cota energetica mai mare va avea un pret mai mare, si un imobil cu o nota energetica redusa (sau mai putin eficient energetic) va avea un pret mai mic.
Auditul energetic se realizeaza doar de catre specialistii autorizati, in cadrul acestui audit fiind analizate totalitatea caracteristicilor structurii si a instalatiilor, acesta avand ca si rezultat incadrarea cladirii intr-o anumita clasa energetica si de mediu. Pentru realizarea unui audit energetic si eliberarea unui certificat energetic puteti apela la Ing. Certificat Mihai Dediu.
Odata emis certificatul energetic ofera informatii despre consumul necesar de energie electrica, termica, apa, ventilare mecanica, etc.
Ca si reper imobilele din tara noastra sunt cotate in clasele energetice C si respectiv D, cu valori ale consumului energetic anual de aprox. 200 kWh/m2/an, iar pentru a fi incadrata in clasa energetica A, cladirea trebuie sa aiba un consum de maxim 125 kW/m2/an.

certificat-energetic-1
certificat-energetic-1
certificat-energetic-1
certificat-energetic-2

Descarca modelul de certificat energetic necompletat in format PDF: part1 si part2

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.