Factura proforma
Model de Factura proforma | Ecto - Modele de Documente
Ecto.ro > > Factura proforma
24/01/2011

Factura proforma nu reprezinta un instrument de plata, ea reprezinta un prim pas in procesul de vanzare.

Prin acest tip de factura vanzatorul specifica produsele care se afla in procesul de vanzare, pretul si cantitatea acestora, produsele in aceleasi cantitati si cu aceleasi preturi urmand sa fie prezente si in factura fiscala.
Campurile continute sunt similare cu cele intalnite pe o factura fiscala: nume client, adresa sediului firmei, cod fiscal, numar registru comertului, localitate.
Facturile proforme nu au caracter contabil (nu trebuie sa fie introduse in contabilitate), si totodata nu reprezinta o obligativitate de plata din partea clientului (acesta poate oricand renunta la cumpararea bunurilor).
Facturile proforme se emit de obicei in momentul in care nu exista certitudinea ca bunul va fi cumparat. Pe acestea nu este necesar sa apara stampila firmei.

Elementele continute de o factura pro forma sunt aceleasi care se vor regasi si in factura fiscala: data, denumirea serviciilor/produselor, data scadenta, numele vanzatorului si datele de identificare si de plata ale acestuia.
Fie ca este tiparita sau in format electronic, pro forma dovedeste procesul de negociere dintre doi parteneri asupra unui bun sau serviciu, mentionand proprietatile respectivului produs, pretul si modalitatea de achitare.
Se obisnuieste ca in procesul comercial (parte a unei strategii de vanzare) pe langa un produs promotional sa se emita si o pro forma, rolul acesteia fiind de a atrage spre cumparare un potential client, fara a reprezenta insa nici o obligatie de nici un fel din partea celui care o primeste. Totusi in cazul in care acesta se hotaraste sa cumpere, nu are de facut decat sa achite suma mentionata in proforma, ulterior urmand sa primeasca si factura fiscala.
Pentru a se controla cat mai eficient cash-flow-ul fara sa se emita factura de tip fiscal – fara a se colecta Taxa pe Valoare Adaugata (si poate cheltuieli suplimentare de recuperare creante in situatiile de neplata) in cazul angajamentelor de prestari servicii cu plati recurente / plata in mai multe etape sau chiar abonari, se pot folosi facturile pro forme ca si metoda de instiintare a platii pe intreaga perioada a derularii contractului.

factura proforma
factura proforma

 

Factura pro forma in format .PDF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.